divendres, 19 d’abril del 2013

França s’ha proposat posar en pràctica l’agroecologia en tot el país


En el passat procés electoral francès, el sector d’agricultura ecològica de França es va mobilitzar amb la campanya “Osons le bio!” (Atrevim-nos amb l’ecològic) perquè els candidats si fessin ressò de la importància d’aquest sector. Així segons informacions de la Féderation Nationale d’Agriculture Biologique (*FNAB) l’actual Govern de François Hollande ha donat a conèixer un ambiciós Pla per posar en pràctica l’agroecologia en tot el país: “Projecte Agroecológic per a França”.

Així es va anunciar el desembre passat al final de les jornades d’intercanvi “Agricultures. Produïm d’una altra manera”. Per dur a terme el Pla agroecológic el Govern francès, mostrant així la seva aposta per la utilització d’aquests recursos en agricultura ecològica, mobilitzarà la major part del pressupost que rebi de la Política Agrària Comuna (*PAC). Precedit per una plataforma permanent en Internet i de sis plans d’actuació, preveuen un conjunt d’eines per a una transició en la qual els agricultors, acompanyats pel conjunt d’actors del desenvolupament agrícola, construeixin un sistema agroecológic adaptat a les seves finques, granges i territoris.
NdP_CERAI_Agroecologia_futuro
Mobilitzarà per a això la major part del pressupost que rebi de la PAC.
Primer s’aplicaran en conèixer, definir i capitalitzar les experiències ja existents, després a difondre-les i formar als agricultors que vulguin donar aquest pas. Com a tercer eix incitaran i recolzaran aquest canvi perquè a més sigui permanent. Amb les dades recollides en 2012 per mitjà del cens, en el 2013 serà l’any per concebre i ampliar el Pla amb suport de cada regió, de forma federativa, i animant especialment als joves agricultors, així com la formació d’assessors i formadors.
Per reforçar la recerca, l’Institut de Recerca Agrícola (*INRA) ha inscrit a l’agroecologia com una de les dues disciplines emergents en les seves orientacions i fins a l’any 2020 li donarà prioritat als seus programes de recerca i en el desenvolupament de projectes. Es revaloritzarà a les agrupacions d’interès econòmic i ambiental, es beneficiaran els projectes col·lectius més que els individuals, i fins i tot estan previstos avantatges fiscals.
El Pla inclou aspectes claus en agroecologia: des de conservar la terra a augmentar l’autonomia dels ramaders quant a farratges i gra, passant per diversificar cultius, fer rotacions, combinar produccions agrosilvopastorals, reduir l’ús de l’aigua i reduir i fins i tot substituir insums (fitosanitaris, abonaments, medicaments veterinaris i antibiòtics), estalviar en consum energètic i valoritzar la biomassa. Amb els sis plans d’actuació ja definits aniran marcant aquestes vies alternatives fins a arribar a un programa nacional de suport i desenvolupament de l’agricultura ecològica tant en producció com en consum, a més de difondre en els altres models de producció els coneixements i mètodes adquirits per l’agricultura ecològica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada